10 юли 2009

Молитвено ръководство - ДЕН ПЕТИ

СЪБОТА, 11 юли
Изкуството да събираш


Библейски текст: „...Ще отида на нивата да събирам класове...”
(Рут 2:2)
Това е едно от най-важните решения в Стария Завет. Нека да обясня.

Докато четох книгата Рут тази сутрин, бях силно повлияна от желанието на Рут да събира класове. Събирането е било една добра старовремска форма на ръчния труд: събиране на останалите класове, след като нивата е била вече ожъната. В един определен смисъл, това е част от древната система за обгрижване на бедните, която е включвала тяхното участие. Става дума за много натоварваща кръста работа, изискваща дух на смирение. Не е имало нищо очарователно в събирането, но Рут е желаела да се заеме тъкмо с това.

Мога ли да заимствам тази метафора? Водачите са като събирачи. Те събират всичко, което могат, от всеки, от когото могат. Това ме връща към нещо, което е приписвано на мнозина, от Бен Франклин и Томас Карлайл до Ралф Уолдо Емерсън. Не съм сигурна кой пръв го е казал, но съветът си го бива: „Всеки човек е по-горен от мен, доколкото се уча от него”.

Да се върнем към Рут. Знаете останалата част от историята. Вооз вижда, че Рут работи от изгрев-слънце. Някои хора са привлечени от други заради тяхната индивидуалност или физика. Вооз беше впечатлен от отношението на Рут към труда. Накратко, те се влюбили, оженили се и живели щастливо. И още нещо – нейният праправнук, един овчар на име Давид, станал цар на Израил.

Ето как аз виждам нещата: Давид дължи своето съществуване на своята прапрабаба, която имала желание да събира. Онези, които събират, един ден ще царуват. Или може би техният праправнук ще царува. Събирай всичко, което можеш, от всеки, от когото можеш!
Роуз Марковиц (Далас, Тексас)
Текстът е от блога на Марк Батерсън - www.evotional.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар