10 юли 2009

Молитвено ръководство - ДЕН ПЕТИ

СЪБОТА, 11 юли
Изкуството да събираш


Библейски текст: „...Ще отида на нивата да събирам класове...”
(Рут 2:2)
Това е едно от най-важните решения в Стария Завет. Нека да обясня.

Докато четох книгата Рут тази сутрин, бях силно повлияна от желанието на Рут да събира класове. Събирането е било една добра старовремска форма на ръчния труд: събиране на останалите класове, след като нивата е била вече ожъната. В един определен смисъл, това е част от древната система за обгрижване на бедните, която е включвала тяхното участие. Става дума за много натоварваща кръста работа, изискваща дух на смирение. Не е имало нищо очарователно в събирането, но Рут е желаела да се заеме тъкмо с това.

Мога ли да заимствам тази метафора? Водачите са като събирачи. Те събират всичко, което могат, от всеки, от когото могат. Това ме връща към нещо, което е приписвано на мнозина, от Бен Франклин и Томас Карлайл до Ралф Уолдо Емерсън. Не съм сигурна кой пръв го е казал, но съветът си го бива: „Всеки човек е по-горен от мен, доколкото се уча от него”.

Да се върнем към Рут. Знаете останалата част от историята. Вооз вижда, че Рут работи от изгрев-слънце. Някои хора са привлечени от други заради тяхната индивидуалност или физика. Вооз беше впечатлен от отношението на Рут към труда. Накратко, те се влюбили, оженили се и живели щастливо. И още нещо – нейният праправнук, един овчар на име Давид, станал цар на Израил.

Ето как аз виждам нещата: Давид дължи своето съществуване на своята прапрабаба, която имала желание да събира. Онези, които събират, един ден ще царуват. Или може би техният праправнук ще царува. Събирай всичко, което можеш, от всеки, от когото можеш!
Роуз Марковиц (Далас, Тексас)
Текстът е от блога на Марк Батерсън - www.evotional.com

Молитвено ръководство - ДЕН ЧЕТВЪРТИ

ПЕТЪК, 10 юли
Кого обичате?

Библейски текст: Матей 25:31-46

Двадесет и петата глава от Евангелието според Матей рисува пред нас картината на онзи страшен ден, когато Господ Исус Христос ще въздаде вечно правосъдие на цялото човечество. Повечето хора не обичат да говорят за Съдния ден, но за нас е изключително важно често да размишляваме върху този евангелски откъс, защото Писанието ясно ни показва, че това, което ще ни се случи в онзи момент, се решава тук и сега. Животът, който живеем тук и сега, определя живота, който ще живеем в бъдещото Божие царство.

Кой е неизказаният въпрос, на който овцете и козите ще трябва да отговорят, когато се изправят пред Христос? Въпросът няма да е „имахте ли вяра” или „бяхте ли твърдо убедени в Христовото спасително дело”. Въпросът, който стои в основата на присъдата в онзи велик ден, е прост: КОГО ОБИЧАТЕ? И нашите отговори се формулират точно тук и сега, в нашия ежедневен живот.

Овцете в разказа на Исус обичат другите. Любовта за тях е била истинска и изявена, а не само поза или философски принцип. В този живот овцете са показвали на дело добродетелта на смирението и покорството. Посвещавайки себе си на другите, вместо да се съсредоточат върху постигането на собствените си мечти, те са живели в дух на себеотрицание. Всички дела на милосърдие към другите отразяват и споделят любовта на триединния Бог. Тъй като по време на земното си съществуване те са влезли в живота на любовта, Бог с желание им поверява Своето царство.

За жалост, историята на козите е напълно различна. В този живот тях не ги е било грижа за чуждите нужди. Вместо това те са били изцяло насочени към задоволяване на собствените си страсти и желания. Разсеяни и себелюбиви, те са пропилели времето си от гледната точка на живота, който предстои. Пристигат пред вратите на вечността напълно неподготвени да участват в живота на смирения, покорен и себеотрицателен Бог.

Това, което правим за другите от любов, правим го за Господа, защото Синът Божи стана човек и се уподоби във всичко на човеците. Присъдата е основана на любов. Присъдата е присъстващата „всичко във всичко” любов, която ще бъде пълна радост и блаженство за овцете и „вечно наказание”, „външна тъмнина”, „плач и скърцане със зъби” за козите. Същата реалност на любовта (Божието присъствие) ще е радост за едните и непоносима – за другите. Бог си остава любов и по време на Страшния съд. И по време на този съд вечната участ на всяка личност ще се определи от тази любов в пълно съответствие с духовните особености и свободата за самоопределение, присъща на личността. Ето защо може да се каже, че вратите на ада могат да бъдат заключени само отвътре, от неговите обитатели. По думите на преп. Макарий Египетски, „адът лежи в дълбините на човешкото сърце”.

Кого обичате? Това е въпросът за днешния ден, не за утрешния. Дано нашият отговор сега и завинаги да бъде: Христос единствен е, Когото обичам, и „сега вече не аз живея, а Христос живее в мен; а живота, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.” (Гал. 1:20).

Молитва: Господи, бъди милостив към нас. Амин.

Даниел Топалски (Русе, България)

09 юли 2009

Молитвено ръководство - ДЕН ТРЕТИ

Дух на себевладение

Библейски стих: „Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.” (2 Тимотей, 1:7).

Един студен зимен ден отидох до магазина да си купя нещо за ядене. Нищо не предвещаваше какво ще се случи на връщане – преживеният ужас е неописуем, а чувството, че ще умра, беше така натрапчиво. Не знам как съм се прибрала вкъщи. Последваха много изследвания и всички те бяха в норма. Тогава разбрах диагнозата – паническо разстройство с агорафобия.

Според едно изследване всеки четвърти човек е преживял паническа атака, всеки десети е податлив на паническо разстройство, а броят на хората, които реално развиват това заболяване, главоломно нараства.
Нека в молитва си спомняме за онези, които поради страх стават доброволни затворници в домовете си, изолират се от социалните си контакти, изграждат странни ритуали. Да се молим за Божията помощ за тях, за разбирането и подкрепата на техните семейства и приятели. Страхът ни пречи да реализираме най-доброто от Божиите намерения за нас – да се молим Бог да премахне тази пречка.

Молитва: Господи, помогни ни да приемем Твоята сила и любов, дай ни дух на себевладение, дръж ни далеч от страха. Амин.

Десислава Узунова (Русе, България)

08 юли 2009

Молитвено ръководство - ДЕН ВТОРИ

СРЯДА, 8 юли

Действай в нас сега

Когато скърбим, защото нищо не може да донесе удовлетворение на душите ни, Господи Исусе, утеши ни и ни вдъхни увереност.

Когато се безпокоим, защото изправянето пред истината е по-мъчително от живота, Господи Исусе, Ти ни очисти.

Когато сме изкушавани, защото нечестивият е намерил пролука у нас, Господи Исусе, спаси ни и ни освободи.

Когато забравяме, защото нищо не може да се задържи в пренаселения ни ум, Господи Исусе, Ти ни напомняй.

Когато сме угнетени, защото това, което е изглеждало сигурно, вече не е такова, Господи Исусе, Ти ни утешавай и успокоявай.

Затова пресътвори ме, защото Божието дело е винаги достатъчно.

Господи Исусе, изпълни Своята цел... в мен.

Молитва: Благодарим Ти, О, Господи, за всяко добро нещо в света. Предпази ни от това да се съсредоточаваме върху проблемите и да забравяме благословенията. Дай ни сила на духа, за да се доверяваме на Божиите обещания. Вдъхнови ни да бъдем работници в Твоето царство, които служат на другите. Възстанови Твоя образ в нас според великия Си план. Въплътеният Христос, Твоята любов ни завладя. Действай в нас днес. Амин.
Кати Бючлър (Де Пиър, Уисконсин)

07 юли 2009

Молитвено ръководство - ДЕН ПЪРВИ

ВТОРНИК, 7 юли
„Мускулите” на вярата

Библейски текстове:
„...но вяра, която действа чрез любов.” (Гал. 5:6)
„Моля се това общение в твоята вяра да действа така, че да познаят всичкото добро, което е в нас, за слава на Христос.” (Филимон 6)
„Защото както тялото, отделено от духа, е мъртво, така и вярата, отделена от дела, е мъртва.” (Яков 2:26)

Истината е, че не е нужно да знаеш много, за да живееш дълъг и здравословен живот. Слонът например изяжда по 80 фута. Вашият живот няма да пострада или да бъде съкратен, ако не знаете това, но може би ще уважавате повече работниците в зоологическата градина. Научих, че тялото на слона има 100 000 мускула. Виждали ли сте слон в пустошта, който да е особено пластичен, използвайки мускулатурата си? Представете си да ви блъсне едно такова туловище! Слоновете могат да повдигат около 500 фута, а това е голямо количество фъстъци.
Смятам, че вярата е съставена от 100 000 духовни мускула и ги тренираме точно както тренираме физическите си мускули. Разтягаме ги и се упражняваме, за да ги поддържаме във форма. Колкото повече използваме мускулите на вярата, толкова повече заякват те. Заздравявайте вярата си всеки ден, като показвате любов към своите ближни. Бъдете действени християни, защото „вярата, отделена от дела, е мъртва”.

Молитва: Господи, нека вярата ни бъде силна и любовта ни – изобилна. Амин.
Роуз Марковиц (Далас, Тексас)
Адаптирано и вдъхновено от блога evotional.com на Марк Батерсън

06 юли 2009

От утре можете да започнете да използвате

МОЛИТВЕНОТО РЪКОВОДСТВО за посещението на нашите гости от партньорската ни методистка църква "Нова надежда" от Де Пиър, Уисконсин.

Четете подготвените размишления и в нашия блог. Те ще бъдат публикувани всяка сутрин след 7.00 ч.

05 юли 2009

Акценти от програмата на "Нова надежда" в Русе


ЧЕТВЪРТЪК, 9 ЮЛИ
10.00 ч. - Ваканционно библейско училище за деца
14.00 - 17.30 ч. - Посещение по домовете на болни и възрастни членове на църквата
18.00 ч. - Женско събиране

ПЕТЪК, 10 ЮЛИ
14.00 - 16.00 ч. - Подготовка за богослуженията в Ценово и Русе
18.00 ч. - Богослужение с Господня трапеза в ЕМЕЦ - Ценово (пастор Грег Джуисън)

СЪБОТА, 11 ЮЛИ
10.00 ч. - Семинар на тема: "Дарът на методизма"
16.00 ч. - Репетиция на смесения американско-български хор (подготовка за богослужението в неделя)

НЕДЕЛЯ, 12 юли
10.00 ч. - Тържествено богослужение с Господня трапеза в ЕМЕЦ - Русе (проповед: пастор Грег Джуисън)
16.00 ч. - Гостуване в ЕМЕЦ - Хотанца

ПОНЕДЕЛНИК, 13 юли
10.00 ч. - Посещение в кв. "Селеметя"