30 януари 2010

Радио "Ватикана" отрази богослуженията от Седмицата на молитва за християнско единство


Русе: католици и протестанти отбелязват заедно молитвената осмодневница за християнско единение

На 20 януари, в Методистката църква на гр. Русе беше отслужено общо богослужение на протестанти и католици, предстоятелствано от пастора на Методистката църква Даниел Топалски в съслужение с отец Валтер Гора, енорийски свещеник на Русенската Катедрала „Св.Павел от Кръста” и пастора на Баптистката църква в Русе Ивайло Сяров. Честването се полага в рамките на молитвената Осмодневница за християнско единение, в която Никополската епархия активно участва с различни инициативи. На 24 януари, пастор Даниел Топалски ще участва в светата литургия в Катедралния храм „Св.Павел от Кръста” в Русе и ще поднесе проповед пред вярващите от русенската енория.
*********
Поздрав към всички присъстващи в началото на богослужението отправи пастор Ивайло Сяров, който заедно с пастор Данаил водиха някои от молитвените части на богослужението. По-голяма част от молитвите бяха тези, предложени от Международната комисия за Икуменизма. Проповедта беше поднесена от о.Валтер Гора, който говори върху евангелието от Лука, гл. 24. След Възкресението, Исус се яви на жените, на учениците в Емаус и на самите Апостоли. „Всички те - каза о. Валтер - до този момент, не вярваха, че Той е възкръснал”. След като Исус им разтълкува писанията, евангелистът показва каква е реакцията на хората – те повярваха и започнаха да свидетелстват Неговото Възкресение. Отец Валтер направи едно сравнение на икуменизма с музиката: както една песен в началото започва бавно и тихо, а после към нея се присъединяват и още и още гласове, правейки я по-силана, по-красива и по-мощна, така и икуменическата идея бавно, но сигурно печели привърженици. Хората днес мислят, продължи о.Валтер, че в света няма надежда, но ние трябва да покажем, че не е така. Има надежда и тя идва само от Бог, а тази надежда се крие в единението между всички християни. За това единение трябва да, да го отгледаме от малко семенце, да се грижим за него, за да може то да стане голямо и да даде изобилен плод. Когато Мойсей тръгна от Египет към Обетованата земя заедно с хората, които го последваха – посочи проповедника - той обикаля 40 години пустинята, за да станат един народ. Затова и ние християните, трябва да минем всички етапи, докато признаем, че сме един народ, воден от Бога. Етапите на единението трябва да преминат през диалога. „Ето защо нашата обща служба е едно малко чудо, защото се събрахме в Негово име”, завърши о. Валтер. В края на богослужението о.Валтер и двамата пастори отправиха общ благослов към вярващите.
(Кореспондент: Росица Златева)

26 януари 2010

НЕДЕЛНИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

7 ФЕВРУАРИ
Пета неделя след Богоявление
Ловци на човеци
(п-р Даниел Топалски)

14 ФЕВРУАРИ

Неделя на Преображението
Преображението на Исус Христос
(п-р Даниел Топалски)

21 ФЕВРУАРИ
Първа неделя от Великия пост
„Не само с хляб ще живее човек...”
(п-р Даниел Топалски)

28 ФЕВРУАРИ
Втора неделя от Великия пост
„Ето, вашият дом ви се оставя пуст”
(п-р Даниел Топалски)

Богослужение с Господня трапеза, 27 януари 2010Велико благодарение (Евхаристийна молитва)

П: Господ да бъде с вас.
Ц: А също и с теб.

П: Издигнете своите сърца.
Ц: Ние ги издигаме към Господа.

П: Да благодарим на Господа.
Ц: Това е достойно и праведно.

П: Твърде е достойно и право, и е наша неотклонна длъжност във всяко време и на всяко място да отдаваме благодарност на Тебе, о, Господи, Святи Отче, всемогъщи и вечни Боже. Затова с ангелите и архангелите, и с цялото небесно войнство ние възхваляваме Твоето славно име, като непрестанно Те хвалим и казваме:
Ц: Свят, свят, свят Господ Бог на силите. Небето и земята са пълни с Твоята слава. Слава на Тебе, о, Господи! Амин.

П: Когато Господ Исус се възнесе, Той обеща всякога да бъде с нас чрез силата на Своето Слово и Святия Дух. През нощта, когато бе предаден, Господ Исус взе хляб и като благодари, разчупи го, даде на Своите ученици и каза: Вземете и яжте, това е Моето тяло, което е разчупено за вас, това правете за Мое възпоменание.
Така взе и чашата след вечерята и каза: Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на Новия Завет, която се пролива за прощаване на греховете. Това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоменание.
И така, възпоменавайки Твоите мощни дела в Исус Христос, ние Ти принасяме себе си с хваление и благодарност като свята и жива жертва в единение с Христовата жертва за нас и изповядваме тайната на вярата:
Ц: Христос умря;
Христос възкръсна;
Христос ще дойде отново.

П: Излей Светия Си Дух върху нас, събраните тук,
и върху тези дарове на хляба и виното. Направи ги за нас Тяло и Кръв Христови, така че да бъдем за света Тялото Христово, изкупено чрез Неговата Кръв.

Чрез Духа Си ни направи едно в Христос, едно един с друг и едно в служението на целия свят, докато Христос дойде с окончателна победа и ние празнуваме на Неговото небесно пиршество.
Чрез Твоя Син Исус Христос, с Твоя Свети Дух в Твоята света Църква, цялата чест и слава е Твоя, всемогъщи Отче, сега и во веки.

Разчупване на хляба и споделяне на чашата

П:„Хлябът, който разчупваме, не е ли да имаме общение в Христовото тяло? Защото ние, ако и да сме мнозина, сме един хляб, едно тяло, понеже всички в единия хляб участваме.”
„Чашата, която бе благословена и която ние благославяме, не е ли това, да имаме общение в Христовата кръв?”

Причастие

П: Нека Тялото и Кръвта на нашия Господ Исус Христос
ви пазят за вечен живот!