26 януари 2010

Богослужение с Господня трапеза, 27 януари 2010



Велико благодарение (Евхаристийна молитва)

П: Господ да бъде с вас.
Ц: А също и с теб.

П: Издигнете своите сърца.
Ц: Ние ги издигаме към Господа.

П: Да благодарим на Господа.
Ц: Това е достойно и праведно.

П: Твърде е достойно и право, и е наша неотклонна длъжност във всяко време и на всяко място да отдаваме благодарност на Тебе, о, Господи, Святи Отче, всемогъщи и вечни Боже. Затова с ангелите и архангелите, и с цялото небесно войнство ние възхваляваме Твоето славно име, като непрестанно Те хвалим и казваме:
Ц: Свят, свят, свят Господ Бог на силите. Небето и земята са пълни с Твоята слава. Слава на Тебе, о, Господи! Амин.

П: Когато Господ Исус се възнесе, Той обеща всякога да бъде с нас чрез силата на Своето Слово и Святия Дух. През нощта, когато бе предаден, Господ Исус взе хляб и като благодари, разчупи го, даде на Своите ученици и каза: Вземете и яжте, това е Моето тяло, което е разчупено за вас, това правете за Мое възпоменание.
Така взе и чашата след вечерята и каза: Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на Новия Завет, която се пролива за прощаване на греховете. Това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоменание.
И така, възпоменавайки Твоите мощни дела в Исус Христос, ние Ти принасяме себе си с хваление и благодарност като свята и жива жертва в единение с Христовата жертва за нас и изповядваме тайната на вярата:
Ц: Христос умря;
Христос възкръсна;
Христос ще дойде отново.

П: Излей Светия Си Дух върху нас, събраните тук,
и върху тези дарове на хляба и виното. Направи ги за нас Тяло и Кръв Христови, така че да бъдем за света Тялото Христово, изкупено чрез Неговата Кръв.

Чрез Духа Си ни направи едно в Христос, едно един с друг и едно в служението на целия свят, докато Христос дойде с окончателна победа и ние празнуваме на Неговото небесно пиршество.
Чрез Твоя Син Исус Христос, с Твоя Свети Дух в Твоята света Църква, цялата чест и слава е Твоя, всемогъщи Отче, сега и во веки.

Разчупване на хляба и споделяне на чашата

П:„Хлябът, който разчупваме, не е ли да имаме общение в Христовото тяло? Защото ние, ако и да сме мнозина, сме един хляб, едно тяло, понеже всички в единия хляб участваме.”
„Чашата, която бе благословена и която ние благославяме, не е ли това, да имаме общение в Христовата кръв?”

Причастие

П: Нека Тялото и Кръвта на нашия Господ Исус Христос
ви пазят за вечен живот!

Няма коментари:

Публикуване на коментар