17 януари 2011

Библейски текстове, размишления и молитви за осемте дни на молитва за християнско единство


ДЕН ПЪРВИ (18 януари 2011 г.)


Църквата на Йерусалим
Четива

Йоил 2: 21-22; 28-29
Аз ще излея от Моя Дух над всяка плът
Псалм 45
Бог е сред него
Деян 2: 1-12
А когато настана денят на Петдесятница
Йоан 14: 15-21
Той е Духът на истината 

Коментар
Пътуването през тази седмица (а всъщност „октава”) за молитва за единение между християните тръгва от Йерусалим в деня на Петдесятница, което ще рече в момента, в който Църквата започва своя собствен път.   
Темата за тази седмица е: «Те постоянстваха в учението на Апостолите, в общението, в разчупването на хляба и в молитвите.» Под «те» се има предвид първоначалната църква на Йерусалим, родена в деня на Петдесятница, когато Утешителят - Духът на истината, слезе над първите верни, както това бе обещано от Бога чрез пророк Йоил и чрез самия Господ Исус Христос във вечерта преди Неговата смърт. Всички тези, които живеят като приемници на случилото се в деня на Петдесятница,  живеят като приемници на първоначалната църква на Йерусалим и нейния водач – св. Яков Праведни. Тази църква е нашата църква - майка на всички. Тя ни служи като образ на единението на християните, за което се молим и ние през тази седмица.
Според древната източна традиция в продължение на първата християнска общност на Йерусалим се реализира църковната приемственост. Църквата на Йерусалим от апостолските времена е свързана с небесната Църква на Йерусалим, която на свой ред е образ на всички християнски църкви. В знак на тяхната приемственост с църквата на Йерусалим, всички Църкви трябва да съхранят «чертите» на първата християнска общност чрез своето постоянство в «учението на апостолите, братското общение, разчупването на хляба и молитвите».
Съвременната Църква на Йерусалим живее като приемник на апостолската Църква на Йерусалим чрез скъпоценното свидетелство, което дава за истината. Нейното свидетелство за  Евангелието и нейната борба срещу несправедливостта ни напомнят, че молитвата за единение на християните е неделима от молитвата за мир и за справедливост. 

Молитва
Милосърдни и всемогъщи Боже, с голяма мощ Ти събра първите християни на Йерусалим чрез дара на Светия Дух, предизвиквайки така земната власт на Римската империя.  Направи и ние, като първоначалната Църква на Йерусалим, да можем да се обединим с вярност да проповядваме и да живеем Благата вест за помирение и мир навсякъде, където съществуват неравенство и неправда. Ние Те молим в името на Исус Христос, Който ни освободи от връзките на греха и на смъртта. Амин.

Превод от френски език: Йорданка Гьокова

Няма коментари:

Публикуване на коментар